Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 18 februari 2016

Duidelijke keurmerken voor eten en drinken

Fatma-1-298x234

Het voorstel van Tweede Kamerleden Fatma Koser Kaya (D66) en Bart de Liefde (VVD) om te komen tot minder en duidelijkere keurmerken voor eten en drinken is aangenomen.

Koser Kaya: “Het belangrijkste is dat de consument duidelijke informatie heeft wanneer hij iets koopt. Met duidelijke keurmerken zie je in één oogopslag of een pak koekjes of een pond gehakt past in je persoonlijke wensen wat betreft impact op het milieu, dierenwelzijn en gezondheid. Mensen kunnen zelf beslissen wat ze daarbij belangrijk vinden.” De Liefde: “Consumenten moeten kunnen vertrouwen op keurmerken, maar nu is het een janboel. Je ziet door de bomen, vinkjes, sterren, blaadjes en stoplichten het bos niet meer. Dat moet anders en dat moet beter. Wij roepen producenten, consumenten en winkels op snel te komen met een helder kader voor keurmerken, om vervolgens drastisch te snoeien in het aantal.”

Snoeien in woud van keurmerken
Nu is er een wildgroei aan keurmerken waardoor consumenten door de bomen het bos niet meer zien. Het liberale voorstel roept het kabinet op samen met de producenten-, keten- en consumentenorganisaties te komen tot een duidelijker voedselkeurmerk-systeem. Daarbij wordt fors gesnoeid in het woud aan keurmerken zodat de consument beter geïnformeerd keuzes kan maken in de winkel en supermarkt.

Achtergrondinformatie
Een overzicht van keurmerken door het voedingscentrum:

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/keurmerken.aspx

De motie:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

van mening dat voedselkeurmerken tot doel hebben consumenten in staat te stellen een bewuste keuze te maken op basis van objectieve informatie;

constaterende dat consumenten met een onoverzichtelijk woud aan voedselkeurmerken te maken hebben op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn;

verzoekt de regering samen met de producenten-, keten- en consumentenorganisaties een eensluidend kader te ontwikkelen waaraan voedselkeurmerken moeten voldoen op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn;

verzoekt de regering aan de producenten-, keten- en consumentenorganisaties en deskundigen te vragen te komen tot een eenduidiger voedselkeurmerk-systeem, waarbij fors wordt gesnoeid in het woud aan keurmerken, en daarbij de Britse ervaringen op het gebied van een vrijwillig systeem te betrekken;

en gaat over tot de orde van de dag.

Koser Kaya
De Liefde

Tweet dit artikelDeel dit artikel op Facebook