Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 18 februari 2016

Modernisering huwelijk stap dichterbij

Schermafbeelding-2016-02-17-om-09.19.46-298x234

Vandaag wordt het initiatiefwetsvoorstel om het huwelijk te moderniseren voor het eerst in de Tweede Kamer behandeld. Dit wetsvoorstel, een initiatief van D66, VVD en PvdA, is daarmee een stap dichterbij de inwerkingtreding.

D66-Kamerlid Judith Swinkels D66): “Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat er in de toekomst een onderscheid wordt gemaakt tussen bezit en schulden opgebouwd voor het huwelijk en tijdens het huwelijk. Alleen het vermogen dat echtgenoten tijdens het huwelijk hebben opgebouwd zal binnen de gemeenschap van goederen vallen. Het voorhuwelijks vermogen, giften en erfenissen blijven met deze wet privévermogen.”

Schulden
Schulden die voor het huwelijk zijn aangegaan vallen straks buiten de gemeenschap. Swinkels: “Een schuld aangegaan voorafgaand aan het huwelijk is vaak een lastige kwestie. In sommige gevallen is het een reden om huwelijkse voorwaarden op te stellen. De partner wordt met dit wetsvoorstel niet medeverantwoordelijk voor die oude, voorhuwelijkse schuld. Soms weet een partner ook niet dat de ander zo’n oude schuld had en komt dat pas boven water bij een echtscheiding. Met de nieuwe wet wordt zo’n onaangename verrassing voorkomen.”

Erfenis
Een erfenis valt in de toekomst ook buiten de gemeenschap van goederen. Het kan dat na een scheiding de ene partner een erfenis niet hoeft te delen door een uitsluitingsclausule en de ander wel omdat deze clausule ontbreekt. In veel gevallen wordt nu een uitsluitingsclausule opgesteld, dat is straks overbodig.

moderniseer-huwelijk-3